Zamanın Durduğu Anlar- Ürolojik Bir Roman isimli kitabın yazarı Doç. Dr. Haluk Söylemez’le kitap hakkında yapılan söyleşi:
Haluk Söylemez kimdir?
1977 Malatya doğumluyum. İlkokul ve ortaokulu (yeni adıyla ilköğrenimi) Malatya’da, liseyi Sivas’ da bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ nde okudum. Tıp Fakültesi’nden 2001 yılında mezun olup Üroloji ihtisasımı tamamlayarak Üroloji Uzmanı oldum. Mecburi Hizmet ve Vatani görevimi bitirdikten sonra mesleğine bir akademisyen olarak devam ettim. Bu kapsamda Dicle Üniversitesi’nde ve Hacettepe Üniversitesi’nde çalıştım. Yaklaşık 5 yıldır ve halen özel sektörde görevime devam ediyorum. Bir oğlum ve bir de kızım var.
Üroloji Mesleğini çok seviyorsunuz anlaşılan, biraz detay anlatır mısınız bu konuda?
Herşeyden önce hekim olmak, ve de cerrah olmak, insanların hayatına dokunmak, onlara şifa verebilmek müthiş bir haz ve gurur sebebi. Üroloji özeline gelecek olursak, evet mesleğimi çok seviyorum. Yine olsa yine ürolog olurdum. Açıkçası ürolog olmak biraz toplumsal kabullerimize aykırı. Bu yüzden bu konuda yapılacak eleştirileri veya esprileri göğüsleyebilecek insanlar bu bölümü seçiyor bence. Daha açık söylemek gerekirse; kendi meslektaşlarımız bile bizimle bazen dalga geçerler, mesela muslukçu derler, erkek cinsel sağlığı ve organı ile ilgilendiğimiz için bu konuda sürekli espri yaparlar. Dolayısıyla bir ürolog, hayatla ve kendisiyle barışık olmalıdır. Ben de bu yüzden bu mesleği ve meslektaşlarımı seviyorum.
Peki alışılmışın yani mesleğinizin dışına çıkıp, roman yazma fikri nereden çıktı:
Aslında mesleğimin dışına çıktım sayılmaz, sadece bu mesleği klasik tanı ve tedaviden öte bir noktaya taşımak istedim. Yani bu roman da mesleğime olan sevgimin bir parçası. Bu roman, üroloji konusunda insanlara veya hastalara daha fazla ne verebilirim düşüncesiyle ortaya çıktı.
Öncelikle şunu belirteyim, bildiğim kadarıyla bu tarzda bir roman Türkçe literatürde yok. Yani, bazı ürolojik hastalıkları veya problemleri bir hikaye tadında anlatan ve farkındalık oluşturan bir roman olması yönüyle bu kitap alanında bir ilk olacak/oldu. Burada da birkaç amaç edindim; 1- Hastalıklar hakkında farkındalık oluşturan eser olması yönüyle farklı bir eser ortaya koymak, 2- Tıbbi terimlerden uzak kalarak, genel toplumun anlayacağı tarzda bir dille ve zevkle okuyacağı bir kitap yazmak, 3- insanların çok önemli bulduğum tıbbi bazı gerçekleri ve hastalıkları öğrenmelerini ve erken teşhis edilmelerini sağlamak. Günümüzde sosyal medya ve internet aracılığı (youtube gibi) ile yapılan tıbbi bilgilendirmeler oldukça faydalı ve geniş kitlelere ulaşabilir olmuştur. Ancak sadece bir hastalık için araştırma yapan kişilerin ulaşabildiği bu konular, genel topluma ulaşamıyor kanaatindeyim. Bu ve buna benzer romanlarla sadece hasta bireylerin değil, sağlıklı kişilerin de hasta olmadan önce bu bilgiyi edinmeleri sağlanmış oluyor. Bu tarz kitapların artmasını gönülden istiyorum.
Kitap içeriği hakkında kısa bilgi verir misiniz?
Kitap 2 ana bölüm ve bir de “Son” olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölümünde, testisinde tümör, yani kanser olan bir hastanın teşhis ve tedavi aşamaları, bu süreçte rol oynayan insanların eş zamanlı yaşamları anlatılıyor. Kitabın ikinci bölümü tamamen farklı bir yöne kayıyor ancak bunu söylemek uygun olmaz. Sadece şunu söyleyeyim, birinci bölümde akılda kalan birçok sorunun cevabı bu bölümde yanıtlanıyor. Son bölüm ise sizi bir sürprizle bekliyor. Ayrıca kitapta aşk, dram, sürpriz, entrika, ihanet, duygusal ve rasyonalist düşünce tarzlarına rastlayacaksınız.
Kitabı okuyanlardan nasıl geri dönüşler aldınız?
Okuyanlar hep beğendiklerini söylediler:)) Ancak takdiri okuyacaklara bırakıyorum. Sadece bir anekdot aktarayım. Öğretmen bir arkadaş, kitabı ilk eline alınca, adında “Ürolojik Bir Roman” ibaresi olması üzerine, biraz tereddüt ettiğini söyledi. +18 bir kitap olduğu düşüncesine kapılmış. Ancak okuduktan sonra, özellikle ergenlik dönemi çocuklara okutulması gerektiğini, öğrencilerine tavsiye ettiğini söyledi. Bu da beni çok memnun etti.
Hocam, bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Umarım başka kitaplarınızı da okuruz.