Prostat iltahabı (Prostatit) tedavisinde ESWT
Prostatın birçok hastalığı olduğu gibi, iltahabı da vardır. Bu iltahaplanma akut (ani gelişen) veya kronik (uzun süreli) şekilde görülebilir. Akut prostatit de tedavi ilaçlarla yapılır. Ancak kronik prostatit çözümü çok zor olan, ilaçlara dirençli, hasta konforunu oldukça bozan, kasıklarda, makat bölgesinde, penisde ağrıya sebep olan, idrar yaparken veya meninin boşalması sırasında yanmalara sebep olan bir hastalıktır. Bu hasta grubu için ESWT güzel bir alternatif tedavi sunar. Hastanın değerlendirilmesinden sonra, uygun hastalarda testislerin bittiği nokta ile makat arasındaki boşluğa (cilde) ESWT cihazının güç uygulayan parçası yerleştirilerek tedavi yapılır. Buradaki tedavi mesanizması doku yenilenmesi etkisinden ziyade, sinir uçlarına yaptığı uyarılardır. Tedavisi bu denli zor olan bu hastalıkta ESWT nin başarısı %100 olmamakla birlikte kayda değer bir orana (%70 ler civarında) sahiptir.
Öncelikle Kronik prostatitin ne olduğuna bakalım. Bu hastalık idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma hissi ve bel ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu şikayetler iyi huylu prostat büyümesinde de olsa da, kronik prostatitde farklı olarak her yaştan erkekte ortaya çıkabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi prostatın iltahabının akut formunda belirtiler, aniden ve daha şiddetli şekilde ortaya çıkar. Kronik formunda ise daha şikayetler daha hafif uzun süren belirtiler görülür. Ancak bir süre sonra bu belirtiler hayat kalitesini ciddi oranda bozar. Bu durum bulaşıcı değildir ancak uzun süren ve tedaviye dirençli belirtilerle seyretmektedir. Prostat iltahabı olan hastada Kronik prostatit teşhisi koymak için semptomların en az üç ay boyunca mevcut olması gerekir. Bu hastalarda en önde gelen şikayet, tipik olarak erkeklerin göbek altında, penis boyunca ve makata yakın bölgede ağrı olmasıdır. Bunun yanı sıra sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma gibi belirtiler de bulunabilir. Tedavisi genellikle zordur ve çoğunlukla başarısız olsa da antibiyotik kullanılması en yaygın tedavi şeklidir.
Tedavinin doğru yapılması doğru teşhise bağlıdır. Ancak bazen kronik prostatitin nedenini teşhis etmek zor olabilir. Kronik prostatitin temel olarak ikiye ayrılır, ve bu ayırım hastalığın nedenine göre adlandırılır. Eğer bakterilerin neden olduğu uzun süreli enfeksiyondan kaynaklanıyorsa buna ‘Kronik bakteriyel prostatit’ denir. Diğer formunda ise bakteriler etken değildir ve “Kronik non-bakteriyel prostatit” adını alır, bunun bir başka adı da “Kronik pelvik ağrı sendromu” dur. Bu formun nedeni ise tam olarak anlaşılamamıştır.
Prostatit teşhisi için Üroloji uzmanı, öncelikle hastanın şikayetlerini ve tıbbi geçmişini sorgular. Daha sonra doktor, makattan parmakla muayene yapar, burada makatın son kısmındaki bölgeden prostat parmak ucunda hissedilir. Bu muayene sırasında doktor, prostatta ağrı olup olmadığını, şişlik ve büyüklüğünü kontrol eder. Daha sonra çeşitli idrar, kan ya da meni testleri yapılabilir. Ultrasonla hem mesanenin hem de prostatın incelemesi ve sistoskopi adı verilen kamera ile idrar kanalından girilerek prostatın içine bakılması tanıda kullanılabilir.
Kronik prostatit tedavisi bu konunun en zor kısmıdır ve sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bakteriyel prostatit tanısı konulan hastalara ağızdan oral antibiyotikler önerilir. Eğer alınan örneklerde uzun süren veya tekrarlayan enfeksiyon olduğu anlaşılırsa, 6 aya kadar devam edebilen uzun vadeli antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilir. Ancak antibiyotikler faydalı olsa bile hastalarda özellikle ağrı semptomu gerilemeyebilir, bu durumda da ağrı kesici, iltihap giderici ve kas gevşetici ilaçlar kullanmak gerekebilir. Bu hastalarda aynı zamanda tüm bu şikayetlerin azaltılması için iyi huylu prostat büyümesinde kullanılan ilaçlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Özellikle bakteriyel olmayan kronik prostatit, hastada herhangi bir sağlık problemine neden olmamakla birlikte, hayat kalitesini bozan semptomlara neden olur. İşte bu durumda bu semptomların azaltılmasında ESWT tedavisi ön plana çıkmaktadır. Hastalarda ağrı semptomları ve yaşam kalitesi üzerine belirgin olumlu etkileri görülmüştür. Diğer türlerinde ise ilaçlarla kombine edilen ESWT tedavisi yüzgüldürücü sonuçlar sunar.