HOLEP CERRAHİS
TESTİS PROTEZLERİ
Herhangi bir sebeple bir veya iki testisi olmayan erkeklerde testis yoksunluğuna bağlı olarak gelişen fiziksel eksikliğin oluşturduğu psikolojik travmanın estetik olarak giderilmesi için skrotum adını verdiğimiz testisleri kaplayan torbanın içerisine meme protezine benzer yapıda (silikon) protez yerleştirilebilir. Bu sebepler; doğuştan testisin olmaması, inmemiş testis nedeniyle testisin küçülüp yok olması, testisin kendi etrafında dönmesi (torsiyon) nedeniyle testisin küçülmesi, travma nedeniyle testisin hasar görmesi veya testis tümörü veya prostat kanseri nedeniyle testislerin alınması olarak sayılabilir.
Testis protez yerleştirilmesi işlemi en sık; inmemiş testis nedeniyle araştırılırken testisin tespit edilememesi (agenezi) ya da yeterince gelişmemesi (atrofi) sonucu eksik olan testisi yerine koyma amacıyla yapılmaktadır. Testisin agenezisi ya da atrofisi, inmemiş testisli çocukların yaklaşık %8-10’unda görülmektedir
Testis protezi yerleştirilmesi hastanın isteğine bağlı olarak planlanmaktadır. Genel anestezi altında yapılabilirse de, lokal anestezi bu protez implantasyonu (yerleştirilmesi) için çoğu zaman yeterlidir. Ancak bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta, bu protezin herhangi bir işlevsel fonksiyonu olmadığıdır. Yani yerleştirilen protezin ne cinsel fonksiyonlar üzerine ne de üreme (meni ve sperm yapısı) ile ilgili bir fonksiyonu yoktur.
Protez yerleştirilmesinin başarı oranı %100’e yakındır ve hasta memnuniyeti oldukça yüksektir. Ameliyat sonrası hastalarda bir özgüven ve psiko-sosyal iyileşme görülmektedir.
Testis Protezi Tipleri nelerdir?
Güncel tıbbın kullandığı testis protezleri iki yapıdadır: 1- Silikon jel yapıda olanlar (meme protezine benzeyen), 2- Serum fizyolojik denilen serum sıvısının doldurulduğu silikon elastomer yapıda üretilen protezler. Her ikisi de normal bir testis kıvamında ve doğal görünüm sağlamaktadır. Burada önemli olan nokta; hastanın eğer bir testisi varsa, farklı boyutları olan protezin, mevcut doğal testisle aynı boyutunun seçilmesi gerektiğidir. Buradan bu protezlerin farklı boy ve hacimlerde olduğunu anlayabiliriz. Aynı zamanda farklı markalarda bu ürünler piyasada bulunmaktadır.
Testis protezi ameliyatı nasıl yapılır?
Testis protezinin yerleştirilmesi genel anestezi ile (uyutularak), spinal (belden uyuşturularak) yapılabilse de çoğu zaman bu işlem için lokal anestezi (sadece kesinin yapılacağı yere iğne yaparak uyuşturma işlemi) yeterli olmaktadır. Ameliyat için kasıktan kesi yapılarak yerleştiren cerrahlar olsa da, biz bunun hem anestezi şeklini ağırlaştıracağını, hem ameliyat sonrası ağrının fazla olacağını, hem iyileşme sürecinin uzun olacağını bildiğimiz için, bu yöntemi tercih etmiyoruz. Bunun yerine lokal anestezi ile skrotum (testisleri saran torba) cildine yapılacak küçük bir kesi ile yaklaşık 15-20 dakikada protez torbaya (skrotuma) yerleştirilebilir. Yerleştirilen protezin burada gereğinden fazla hareketli olmaması ve yer değiştirmemesi için bir dikişle buraya sabitlenmesi ameliyatın kritik noktalarından birisidir.
Ameliyat Sonrası Bakım ve Öneriler
(Not: Bu öneriler bizim kendi klinik uygulamamız için geçerlidir, siz operasyonunuzu gerçekleştiren cerrahınızdan bu önerileri ayrıca alınız)
Ameliyattan sonra bir müddet torbada şişlik (ödem) ve hassasiyet olabilir.
Ameliyat sonrası pansuman 1 veya 2 gün tutulur, daha sonra çıkarılır.
Genellikle eriyen dikiş atıldığından, dikiş alma sorunu olmaz.
İlk birkaç gün (2-3) istirahat etmeniz, ve günün çoğunu yatarak geçirmeniz önerilir.
Hekiminiz izin verirse 3 gün sonra duş alabilirsiniz.
1 hafta sonra rutin hayatınıza ve işinize dönebilirsiniz.
Ameliyat bölgenizde aşırı şişme, kanama, yeni oluşan ağrı veya ateş-üşüme-titreme olursa tekrar hekiminize başvurunuz
Testis protezi yerleştirilmesinde oluşabilecek sorunlar
Bu işlemden sonra ciddi bir sorun olması çok nadir bir durumdur. En önemli sorun takılan proteze karşı alerji oluşması ve vücudun bu protezi reddetmesidir.
Bunun dışında, torbada kanama, yara yerinde enfeksiyon, ameliyat sonrası ilk dönemde ağrı olması daha sık görülebilecek ancak tedavisi mümkün olan komplikasyonlardır. Protezin deforme olması veya yer değiştirmesi durumunda tekrar cerrahi işlemle bu durum düzeltilebilir.
Son olarak, vücutta olmayan yeni bir malzemenin yerleştirilmesi, ilk etapta insanda yabancı cisim algısı oluşturabilir (yeni diş yaptıran birinin dilinin sürekli o dişi yoklaması gibi), ancak bu durum kısa sürede aşılabilir.
Testis protezi ameliyatı çocuk yaşta yapılabilir mi?
Ergenlik ve ergenlik sonrası dönemde testisler ve testisi kapsayan cilt (skrotum) gelişimini tamamlar. Bu yüzden gelişimini tam tamamlamayan bu dokulara bakarak bir protez yerleştirilmesi durumunda, ileride protez doğal olan diğer testisten küçük kalacaktır. Bu yüzden 18 yaşından sonra bu ameliyatın yapılması daha isabetlidir.