Penisin anatomisi, sertleşmenin hangi mekanizmayla olduğu, sertleşme problemlerinin nedenleri ve tedavi çeşitlerini sitemizin PENİSTE SERTLEŞME (EREKSİYON) PROBLEMLERİ başlığı altında bulabilirsiniz. Tekrarı olmaması açısından burada bahsedilmedi. Bu makalede Penis protezleri hakkında ayrıntılı bilgi paylaşılacaktır.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) ne işe yarar?
Erkek cinsel organı olan penisin, gövdesi, başı ve üzerini örten derisi vardır. Derinin altında kalın bir zar vardır, bu zar elastik bir yapıdadır ve içindeki yapıları korur. Penisin iç kısmında ise 3 adet boru veya uzun tüpe benzer yapı vardır. Bunlardan alt kısımda olan (testislere bakan uzun hatta) süngerimsi bir yapıdır ve içinden idrar ve meninin boşaldığı kanal geçer. Bu kanal prostata oradan da idrar torbasına açılır. Bu tüpün üstünde ise yanyana iki tüp daha bulurur. Bunlar zengin kan damar yapısına sahiptir. Ereksiyon (sertleşme) sırasında bu damarlardan gelen kan akımı hızlı bir şekilde artar ve bu tüplerin içi kanla dolar. Kanı geri götüren damarların ağzı ise bu sırada kapanarak kanın bu tüplerde hapsolması sağlanır, böylece kanla balon gibi şişen bu tüpler ereksiyonu sağlar.
Sertleşme problemi olan hastalarda sebep ne olursa olsun bu tüplerin içinde yeterli kan birikemez ve cinsel ilişkiye girecek sertlik oluşmaz. Protezin çalışma prensibi bu tüplerin doldurulmasıdır. Gerek sert bir cisim (tek parçalı protez) gerekse de şişebilen bir balon bu tüplerin içerisine yerleştirilir ve böylece peniste istenen sertlik elde edilir.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) kime takılır?
- Sertleşme problemi olup;
- Sertleşme probleminin psikojenik olmadığı hastalara
- İlaç vebenzeri tedavilerden fayda görmeyen hastalara
- İlaç kullanmak istemeyen hastalara
- İlaç kullanamayacak (allerji, yan etki vs nedeniyle)
- Protezi kullanabilecek düzeyde kültürel bilgiye ve el becerisine sahip kişilere
- Psikiyatrik açıdan protez kullanmasına engel hastalığı olmayanlara
- Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) kime takılmaz?
Ameliyat olmasına engel bir durum olan hastalara ve yukarıdaki şartlardan biri olan hastalara protez ameliyatı yapılmaz. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara, bu ilaçları başlayan hekim (Kardiyoloji, Nöroloji, Beyin Cerrahisi gibi) tarafından kontrol edilerek, ilaçların kesilmesini takiben protez takılabilir.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) çeşitleri var mıdır?
3 çeşit penis protezi bulunur ve hastalara takılabilir.
a) Tek parçalı penis protezi: Bu tip protezler bükülebilir protezler olarak adlandırılır. Sert bir çift çubuk penis içine yerleştirilir. İyileşmeyi takiben hasta ilişkiye gireceği sırada penisi düzleştirir, ilişki sonrası ise penisi eliyle bükerek çamaşırın giyinebilir
b) İki parçalı penis protezi: Şişirilebilir penis protezidir. Penisteki tüplerin içine iki adet şişebilen balon yerleştirilir. Bu balonların ucuna bağlanan bir su pompası vardır. Bu pompa dışarıdan görünmeyecek şekilde testislerin yanına yumurta torbasının içine yerleştirilir. Hasta ilişkiye gireceği zaman bu pompaya basarak penis ereksiyonunu gerçekleştirir. İlişki bitiminde ise yine pompa yardımıyla penisi normal haline getirir.
c) Üç parçalı penis protezi: Bu da şişirilebilir bir protez çeşididir. Bunun iki parçalıdan farkı su rezervuarının yumurta torbasına değil göbek altında idrar torbasının yanına yerleştirilmesidir. Bu rezervuardan suyu penis içindeki balona taşıması için bir mekanizma bulunur ve bunun düğmesi yine testislerin yanına yerleştirilir. İki parçalıya göre testisin yanında bulunan mekanizma daha küçük olduğundan hasta konforu daha iyidir.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) nasıl takılır (ameliyatı nasıl yapılır)?
Protez ameliyatının başlangıç aşaması her üç protez tipinde de aynıdır. Birkaç farklı yerden kesi yapılabilir; 1- penisle testislerin birleşim yerinden yaklaşık 5-6 cm lik bir kesi, 2- penisin göbeğe bakan üst kısmından göbek altı cildi ile penisin birleşim yerinden 5-6 cm lik bir kesi, 3- Penisin testise bakan yüzünden penisin orta kısmında 3-4 cm lik bir kesi (tek parçalı protez için).
Bu kesi yapıldıktan sonra idrar kanalı olan üretraya zarar vermeden yandaki iki tüpün (kavernöz cisim) üzerindeki zar ortaya çıkarılır. Her iki taraftaki tüpün üstündeki zar yaklaşık 1.5 cm kadar kesilerek, tüpün içerisi protezi yerleştirmek için hazırlanır. Bu aşamada genişletici bazı aletler kullanılarak tüpün içindeki yapılar (damarlar ve perdeler) temizlenir ve boş bir tüp haline getirilir. Eğer tek parçalı protez takılacaksa, protez her iki tüpe birer tane olacak şekilde yerleştirilir. İki parçalı protezde ise, bu tüplerin içerisine şişebilen çubuklar yerleştirilir ve buna bağlı olan bir pomba testislerin yanına yerleştirilir. Hasta bu pompayı kullanarak sertleşmeyi başlatır ve sonlandırır. 3 parçalı protezde ise, penis içindeki tüplere yerleştirilen balonlara dolan sıvının ayrı bir deposu bulunur. Bu top gibi olan depo, göbek altında idrar torbasının hemen yanına, penisin üst kısmındaki kemiğin arkasına yerleştirilir. Yine çalıştıran mekanizma testislerin yanına yumurta torbasının içine yerleştirilir. İşlem bittikten sonra protezin çalışması kontrol edilir. Daha sonra açılan yaralar usulüne uygun olarak dikilir ve pansuman yapılır.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) ameliyatından sonra bakım
Ameliyatın bitiminde 2 ve 3 parçalı protezler genelde şişirilmiş olarak bırakılır. Bir-iki gün etrafına yapılan baskılı (sıkı) pansuman açılmaz. Daha sonra pansuman açılır ve protez söndürülür. Bundan sonra ciltteki yara bakımı yapılır. Hastalara rutin olarak antibiyotik ve ağrı kesici verilir. 1 hafta sonra hasta banyo yapabilir. Cilt dikişleri eriyebilen dikişler ise hasta dikiş aldırmaz, erimeyen dikiş ise 10 gün sonra dikişleri alınır. İlk birkaç günden sonra hasta ara ara protezi şişirip söndürerek hem alıştırma yapar, hemde içerisinin doğru iyileşmesini sağlar.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) takıldıktan sonra ne zaman kullanabilirim (cinsel ilişkiye ne zaman girebilirim)
Protez takılan hastalar ameliyattan en az 6 hafta sonra ilişkiye girebilir. Ancak bu süreyi hekim isterse hastanın durumuna göre uzatabilir.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) ameliyatında ne gibi problemler çıkabilir?
Bu ameliyatın yapıldığı hastaların birçoğu şeker hastalarıdır. Bu hasta grubunda yara iyileşmesi biraz zordur. Bu grup ve bu grubun dışındaki diğer hastalarda da yara yeri enfeksiyonu, kanama ve yaranın açılması gibi sorunlar çıkabilir. Bunun dışında protezin olduğu bölge enfekte olabilir ve protez çıkarılmak zorunda kalabilir. Özellikle tek parçalı protezlerde, protezin idrar kanalına baskı yapması sonucu işeme zorluğu yaşanabilir. Prostat büyümesi olan veya prostat şikayetleri yeni başlayan hastalarda özellike şişirilebilir protezlerin tercih edilmesi gerekir.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) takılan hasta cinsel ilişkiden zevk alabilir mi, boşalabilir mi?
Sağlıklı bireylerde cinsel ilişki düşüncesi veya fantazilerle ereksiyon başlar, protez takılan hastalarda ise hasta istediği zaman ereksiyonu sağlar. Bu fark hastalarda protezle girilen ilişkilerde zevk alınmayacağı yönünde yanlış bir algıyı ortaya çıkarır. Oysa cinsel ilişki sırasında alınan zekv ciltteki sinirler aracılığı ile iletilir. Protezin takıldığı yer ile his duyusu veya meni kanalının bir ilgisi yoktur. Kısacası zevk alma, orgazm olma, boşalma konusunda hastalar normal bireyden bir fark hissetmezler. Hatta protezin sağlıklı ve tam bir ereksiyonu (sertleşme) sağlamasının yanı sıra, beraberinde erken boşalma şikayeti olan hastalar için de tatmin edici yönü vardır. Çünkü hasta erken boşalsa bile protezi söndürmedikçe ilişkiye devam edebilir. Bu süreyi kadın partneri rahatlıkla belirleyebilir.
Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) takılanlar memnun mu?
Yukarıdaki son cümlelerden anlaşılabileceği gibi, yapılan çalışmalar protez takılan hastaların eşlerinin (partner) memnuniyetinin hastanın kendisinden yüksek olduğunu göstermiştir. Hastalarda bu oran %80’in üzerinde iken partnerlerde %90’ın üzerinde dir. Memnuniyetsiz hastaların geneli protezi kullanmakta zorlanan hastalar olmuştur.