[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Penis anatomisi ve yapısı nasıldır?
Erkek cinsel organı olan penisin, gövdesi, başı ve üzerini örten derisi vardır. Derinin altında kalın bir zar vardır, bu zar elastik bir yapıdadır ve içindeki yapıları korur. Penisin iç kısmında ise 3 adet boru veya uzun tüpe benzer yapı vardır. Bunlardan alt kısımda olan (testislere bakan uzun hatta) süngerimsi bir yapıdır ve içinden idrar ve meninin boşaldığı kanal geçer. Bu kanal prostata oradan da idrar torbasına açılır. Bu tüpün üstünde ise yan yana iki tüp daha bulunur. Bunlar zengin kan damar yapısına sahiptir.
Penis eğriliğinin sebepleri nelerdir?
Penis eğriliklerini 2 ye ayırabiliriz. Birincisi doğuştan var olan eğrilikler, ikincisi ise sonradan oluşan eğriliklerdir. Birincisinin sebebi net olarak bilinmemektedir. İkincisi ise genellikle mikrotravmalara bağlı olarak gelişen plaklardır (Peyroni Plağı).
Doğuştan var olan penis eğriliği (Konjenital Penil Kurvatur): Sebebi net olarak bilinmeyen bu durum genellikle ergenlikten sonra farkedilir. Hastalar sertleşme sırasında penislerinde eğrilik olduğunu farkederler ve doktora başvururlar. Ancak utanma nedeniyle başvuru sayısı beklenenden azdır. Tanı koymanın en basit ve etkili yöntemi, hastaların uygun ev ortamında penisin ereksiyon halindeki resimlerini çekmesi ile konulur. Resim yandan ve üstten çekilmelidir.
– Tedavi: Bu durumun ilaçla tedavisi mümkün değildir. Ameliyatla düzeltilmesi gerekir, ancak her seviyedeki eğrilik için ameliyat gerekmez. Ameliyat özellikle 30-40 dereceden fazla olan veya ereksiyon sırasında ağrı olan hastalara yapılır. Ameliyatın önemli kriterlerden birisi de eğriliğin cinsel ilişkiye izin verip vermediğidir. Şayet hasta eğriliğe rağmen ilişkide zorlanmıyorsa ameliyata gerek yoktur. Ancak çoğu zaman hastalar kozmetik nedenlerle de eğriliği düzeltmek istemektedirler.
Düzeltme amacıyla iki farklı ameliyat yöntemi uygulanır. Birincisi eğriliğin olduğ tarafın ters tarafından ve hizasından kesi yapılıp buraya dikiş koyulması ile düzeltilmesi, bir diğeri de eğri olan tarafa doku yaması koyulması şeklindedir. Birincisi daha basit bir ameliyattır ve hastaların çoğunda yeterli olur. Ileri derece eğrilikte ikinci yöntem kullanılır.
Doğuştan var olan eğriliklerin bir diğer sebebi hipospadias veya epispadias olarak adlandırılan idrar deliğinin normal yerinde olmadığı durumlarda görülen eğriliklerdir. Bunların tedavisi idrar deliğinin normal yerine getirilmesi ameliyatı sırasında yapılır.
Sonradan oluşan penis eğrilikleri (Peyroni): Sonradan oluşan eğriliklerin birçok sebebi olabilir, bunlar; penis travması, kronik zorlayıcı hareketler, sertleşme tedavisi için kullanılan penise enjeksiyon tedavileri, vakum cihazı kullanımı, bağ dokusu hastalıklarının varlığı. Bu sebeplerin tümü penisin iç zarlarında kireçlenmeye benzer bir yapı oluşturur ve bu elle hissedilebilen bir plak şeklindedir (Peyroni Plağı). Genellikle 40-60 yaş arasında görülür. Bazen sertleşme sırasında ağrı da görülür. Hastalığın tanısı muayene ile koyulabilir. Plağın boyutlarını ve penis damarlarında problem olup olmadığını ve eğrilik derecesini göstermede penise yapılacak renkli ultrason yardımcı olur.
– Tedavi: Hastalığın başlangıcından itibaren ilerlediği ve daha sonra durakladığı bir süre vardır. Bu süre genellikle 18 aya ulaşır. Dolayısıyla gerekli hastalarda ameliyat planlamadan önce bu sürenin dolması beklenir. Zira erken yapılacak ameliyat daha sonra ortaya çıkacak eğriliklere engel olamayacağı için başarısızlıkla sonuçlanabilir. Hastalığın ilk başladığı dönemde ilaç tedavisi yaklaşık %50-60 hastada eğriliğin artmasını engellemektedir. Ayrıca ilk dönemde başlanan ilaç tedavisi ereksiyon sırasındaki ağrıyı % 90 oranında azaltmaktadır. İlaç tedavisi hastalığın ilk 6 aylık döneminde kullanılır ve çoğu zaman birkaç ilacın kombinasyonunu içerir.
Penis eğriliğinin tedavisinde etkili bir yöntem: ESWT
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%, #E3E3E3), color-stop(23%, #E3E3E3), color-stop(24%, #E3E3E3), color-stop(25%, #E3E3E3));background: -moz-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 23%,#E3E3E3 24%,#E3E3E3 25%);background: -webkit-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 23%,#E3E3E3 24%,#E3E3E3 25%);background: -o-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 23%,#E3E3E3 24%,#E3E3E3 25%);background: -ms-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 23%,#E3E3E3 24%,#E3E3E3 25%);background: linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 23%,#E3E3E3 24%,#E3E3E3 25%);”][vc_column][vc_custom_heading text=”Randevu & Bilgi”]
Merhaba,
Ben 1,5 yıl önce penis kırığı ameliyat oldum. İlaç tedavilerim bitti ve penisimde yazıda belirtildiği şekilde üst ortada eğrilik kaldı. Hastanede doktor bizim yapılacak bir şey yok dedi. Şok dalga tedaviden bahsetti. Siz bu tür hastalık tedavi ediyormusunuz. Bilgi almak istedim. Saygılarımla Ali Güneş