[vc_row][vc_column][vc_column_text]
NOT: Böbrek kanseri ve kapalı böbrek ameliyatları hakkında genel bilgiler burada tekrarı olmaması için yazılmadı. Laparoskopik Nefrektomi, Laparoskopik Radikal Nefrektomi ve Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi konularından bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Burada Laparoskopik Nefroureterektominin diğerlerinden farkı anlatılacaktır.
Laparoskopik Nefrouretektomi ne demektir?
Laparoskopi= Kapalı ameliyat , Nefro= Böbrek, Üreter= böbrekle idrar torbası arasındaki kanal, Ektomi= bir organın veya kitlenin vücuttan çıkarılması demektir. Yani böbreğin tümünün idrar torbasına kadar uzanan kanalı ile beraber kapalı olarak çıkarılması anlamına gelir.
Hangi durumlarda bu ameliyat gerekir?
Böbrekte çok çeşitli hücre ve yapılar vardır (böbrek hücresi, kan damar hücereleri, sinir hücreleri, yağ hücreleri, idrar kanal hücreleri vb.) ve böbrekte bu hücre yapılarından herhangi birinden kanser gelişebilir. Gelişen kanser köken aldığı hücreye göre adlandırılır. Böbrek kanserlerinin %90 dan fazlası böbrek hücrelerinden köken alır ve Böbrek Hücreli Kanser (Renal Cell Carcinoma, RCC) adı verilir. Bunun dışında ikinci sırada idrar kanal hücrelerine ait Değişici Epitel Hücreli Kanser (Transizyonel Cell Carcinoma, TCC) yer alır. Bu kanser aslında idrar torbasında yaygın olarak görülen kanserdir ve bazen böbrekte de ortaya çıkabilir.
RCC denilen böbrek kanserinde sadece böbreğin yada sadece böbrekteki kanser kitlesinin alınması yeterli bir tedavi olurken, TCC adı verilen idrar kanal hücrelerinden kaynaklanan böbrek kanserlerinde bu tedavi yeterli olmaz. Çünkü bu hücreler, hem böbreğin iç kısmında, hem üreterde hem de idrar torbasında bulunur. Böbrek çıkarıldıktan sonra işe yaramayacak üreter parçasının kalması burada kanserin nüks etmesine neden olabilir. Bu nedenle TCC kanserinde Böbreğin tümü, üreterin tümü ve üreterin idrar torbası ile birleştiği kısımda idrar torbasının bir kısmı beraber çıkarılır. Ayrıca bu kansere sahip hastalar uzun süre diğer böbrekte , diğer üreterde ve idrar torbasında bu kanserin nüks etmesi açısından yakın takibe alınırlar.
Bu ameliyatın bir diğer gerekliliği, özellikle çocuklarda görülen idrar reflüsüne bağlı böbreğin tamamen fonksiyon kaybettiği durumlardır. Normalde üreter 5 mm çapa sahiptir. Ancak ileri derece reflüye bağlı böbrek fonksiyon kaybı olan hastalarda bu kanalın 10-20 kat genişlediği görülebilir. Fonkisoyunu kaybeden böbreğin tek başına çıkarılması bu hastalar için yeterli bir tedavi değildir, çünkü zaten reflüsü olan ve barsak kadar genişlemiş bir üreterde çok fazla miktarda idrar kalacaktır ve mesaneden sürekli buraya idrar gidecektir. Bu durumda hastada sürekli enfeksiyona neden olabilir. Bu yüzden bu hastalarda böbrek ve üreter (mesaneye giriş yerine kadar) bütünüyle çıkarılır.
İki büyük kesi yerine kapalı yöntem
Bu operasyon açık olarak da yapılabilir, kapalı olarak da. Açık ameliyat yapmak için hastanın yan tarafına yaklaşık 20-30 cm kesi yapılır, ancak bu kesi üreterin üst kısmına ulaşmaya yeterli olur, üreterin alt kısmını ve idrar torbasının bu bileşkesini çıkarmak için aşağıdan (kasıktan) yaklaşık 10-15 cm lik bir kesi daha yapmak gerekir. Bu durumda hastada iki büyük kesi ve yara olacaktır. Laparoskopik yöntem bu ameliyat için oldukça güzel bir alternatiftir. Diğer başlıklarda anlatılan yöntemlerle laparoskopik olarak bu ameliyat yapılabilir ve sadece böbreğin alındığı ameliyatlardan daha fazla bir kesi veya delik gerekmez.
Laparoskopinin avantajları nelerdir?
Bir önceki başlıkta yara ve kesi farkından, dolayısıyla avantajından bahsedildi. Yara izinin az olması sadece kozmetik açıdan iyi bir görünüm değil, aynı zamanda daha çabuk ve daha sorunsuz iyileşme demektir. Özellikle şeker hastaları gibi yarası geç kapanan veya enfeksiyona yatkınlığı olan hastalarda bu durum çok daha önemli hale gelmektedir. Bunun yanı sıra hastaların daha çabuk iyileşmeleri nedeniyle hastanede daha az kalmaları, günlük yaşam aktivitelerine daha çabuk dönmeleri ve işlerine de daha çabuk başlayabilmeleri avantajlarını sunar. Yine ameliyat sonrası hastaların daha az ağrı duymaları ve daha az ilaç kullanma avantajları vardır. Özellikle deneyimli ellerde ameliyat süreleri de açık ameliyatlardan daha kısa sürmekte ve hastanın daha az anestezi alması sağlanmaktadır.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(20%, #E3E3E3), color-stop(22%, #E3E3E3));background: -moz-linear-gradient(top,#E3E3E3 20%,#E3E3E3 22%);background: -webkit-linear-gradient(top,#E3E3E3 20%,#E3E3E3 22%);background: -o-linear-gradient(top,#E3E3E3 20%,#E3E3E3 22%);background: -ms-linear-gradient(top,#E3E3E3 20%,#E3E3E3 22%);background: linear-gradient(top,#E3E3E3 20%,#E3E3E3 22%);”][vc_column][vc_custom_heading text=”Randevu & Bilgi”]