İdrar yolu enfeksiyonu nedir ?
İdrar yollarını oluşturan organların herhangi birinde (böbrek, üreter, mesane, üretra) veya birkaçında enfeksiyon olması demektir. Böbrekte olduğu zaman Piyelonefrit, idrar torbasında (mesane) de olduğu zaman Sistit adını alır. Enfeksiyon ani gelişen (akut) ve şiddetli şikayetlere sebep olan tarzda olabileceği gibi, sürekli devam eden (kronik) şekilde de olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu olduğumu nasıl anlarım?
İdrar yolu enfeksiyonu genellikle idrarda kötü koku, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrardan kan gelmesi, idrar tutamama, sırt ve kasıklarda ağrı gibi şikayetlere yol açabilir. Eğer böbrekte enfeksiyon varsa, yan ağrısı, bulantı-kusma ve yüksek ateş eşlik eder. Bu şikayetlerin en belirgin olanı idrar yaparken yanma olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken konu; idrarda yanma olduğu her durumda mikrobik bir idrar yolu enfeksiyonu olmayabilir ve HEKİME DANIŞMADAN (İDRAR TAHLİLLERİ YAPILMADAN) ANTİBİYOTİK KULLANMAMAK GEREKİR.
Kısaca İYE olarak adlandırdığımız idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda çok daha sık görülür, Bu kadınlardaki aşağı idrar kanalının (üretra) hem kısa olmasına hemde içinde mikrop barındırabilen vajinaya yakın olmasından kaynaklanır. Bu hastalarda İYE sıklıkla anal ve veya vaginal bölgedeki mikropların idrar yoluna bulaşması ile meydana gelir.
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı nasıl konulur ?
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için öncelikle üroloji uzmanınca detaylı bir şikayet sorgulaması yapılır. Takiben idrar tahlili istenir. 2 çeşit idrar tahlili yapılır. Birincisi idrarın genel özelliklerinin incelendiği (ph, protein, şeker, alyuvarlar, akyuvarlar gibi kan hücreleri) tahlildir. İkincisi ise idrar kültürü adı verilen, özel bir ortama alınan idrarın içerisinde mikrop olup olmadığı incelenen, eğer mikrop varsa hangi antibiyotiklerin bu mikropları öldürebileceğinin ölçüldüğü bir testtir. İYE tanısı koyarken normal idrar tahlilinden ziyade idrar kültürü daha önemlidir. İdrar tahlili verirken mutlaka orta akım idrarı verilmelidir. Genital bölge temizliği yapıldıktan sonra idrarın ilk kısımının dışarı atılıp orta kısmının numune için verilen kaba yapılması gerekmektedir. Böylece idrar yolu komşuluğundaki mikropların örneğe bulaşması engellenmiş olur.
İdrar yolu enfeksiyonun tedavisi nasıldır?
İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Uygun antibiyotiğin seçilmesi ve tedavi süresi oldukça önemlidir. Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı mikroplarda dirence yol açmaktadır. Bu durum ilerleyen dönemlerde enfeksiyonunuzun çok daha zor tedavi edilmesine yol açabilir. Bu nedenle antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Tedaviye rağmen iyileşmeyen hastalarda idrar kültür sonucuna göre tedavi düzenlenir. Yüksek ateş halsizlik gibi belirtiler var ise hastanın yatırılarak damardan antibiyotik tedavisi verilmesi gerekebilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu durumunda doktor kontrolünde uzun süre düşük doz antibiyotik kullanılabilir.
İdrar yolu enfeksiyonundan nasıl korunabilirim?
İdrar yolu enfeksiyonundan korunma için bol miktarda ve güne yayılmış bir şekilde sıvı tüketilmelidir. Tuvalette temizliğe özen gösterilmeli, dışkı artıklarının idrar yoluna girmemesi için önden arkaya doğru silinmelidir. Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında idrar yolu ağzını temizlemek ve ilişki sonrası idrar yapmak mikropların idrar yoluna bulaşını engelleyebilir.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları çok önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonunun sebebi iyi araştırılmalıdır. Çünkü çocuk yaşta görülen idrar yolu enfeksiyonları böbrek hasarına sebep olabilir. Çocuğun yaşı küçüldükçe durum daha ciddiye alınmalıdır ve genellikle daha uzun süreli tedavi gerekir.[vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(21%, #E3E3E3), color-stop(24%, #E3E3E3));background: -moz-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -webkit-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -o-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -ms-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);”][vc_column][vc_custom_heading text=”Randevu & Bilgi”]
Merhaba
Gittiğim doktor en yüksek seviye idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğimi söyledi (idrarda kan yoktu) ve kültür de yaparak bana uyumlu (zimax ve purinol) ilaç kullandım ve 2 defa idrar testi verdim temiz çıktı,aynı zamanda böbrek filmi çekildi o da temiz çıktı. Fakat idrar yolunun en aşağı kısmı idrarımı yaptıktan sonra ağrı,batma hissi oluyor, daha sonra geçiyor. Sanki yara varmış gibi bir his var. Ve bu durum beni çok raharsız ediyor. Bu şikayetim 5 haftadır devam ediyor. Hangi tetkiki yaptırmam gerekiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkür ederim