Penis anatomisi ve yapısı nasıldır?
Erkek cinsel organı olan penisin, gövdesi, başı ve üzerini örten derisi vardır. Derinin altında kalın bir zar vardır, bu zar elastik bir yapıdadır ve içindeki yapıları korur. Penisin iç kısmında ise 3 adet boru veya uzun tüpe benzer yapı vardır. Bunlardan alt kısımda olan (testislere bakan uzun hatta) süngerimsi bir yapıdır ve içinden idrar ve meninin boşaldığı kanal geçer. Bu kanal prostata oradan da idrar torbasına açılır. Bu tüpün üstünde ise yanyana iki tüp daha bulurur. Bunlar zengin kan damar yapısına sahiptir.
Hipospadias ne demektir?
Normalde idrar deliği olan üretra penis başının uç kısmına açılır. Etrafında da sünnet derisi bulunur. Ereksiyon halinde düz bir şekildedir. Hipospadias (doğuştan sünnetli, peygamber sünnetli, yarım sünnetli) denilen durumda ise idrar deliği olması gereken yerde değil, penisin alt yüzeyinde orta hatta başka bir yerde bulunur. Bu duruma 2 problem daha eşlik edebilir. Birincisi, sünnet derisinin penis alt kısmında yetersiz olması (doğuştan sünnetli ismi buradan gelmektedir), ikinciside peniste aşağı doğru bir eğrilik (kordi) olmasıdır. Ayrıca penis baş kısmının (glans) yeteri kadar gelişmemesi, idrar deliğinin idrar yapmaya engel olabilecek kadar dar olması gibi problemlerde eşlik edebilir.
Hipospadias neden oluşur?
Bu doğuştan gelen bir hastalıktır ve ortalama yenidoğan 300 erkek bebeğin birisinde görülür. Bebek anne karnında iken organları gelişir, penisin diğer kısımları başka bir kökenden, idrar kanalı ise başka bir kökenden gelişir. Eğer bu gelişim senkronize olmazsa, yani idrar kanalının büyümesi penisin büyümesine yetişemezse, idrar kanalı daha kısa kalır ve bu hastalık ortaya çıkar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Hipospadiasın çeşitleri nelerdir?
İdrar kanalının penis alt yüzeyinde açılım yerine göre, yani seviyesine göre hipospadias, hafif formdan ağır forma kadar olan bir şekilde sınıflandırılmaktadır. İdrar kanalının penis alt yüzünde penis ucuna yakın olduğu hipospadias tipi hafif formu (En sık görülen) oluştururken. Torbaya hatta anal kanala yakın yerleşimli olan idrar kanalı en ağır formu (en az görülen) oluşturmaktadır.
Hipospadiasın tedavisi nasıl yapılır?
Hipospadiasın tedavisi ameliyatla bu durumun düzeltilmesine dayanır. En uygun ameliyat zamanı 6-18 ay arasıdır. Çocuğun bezlenmesi operasyonu ertelememelidir. Çocukta hipospadias ilk tanı aldığı sırada idrar deliğinin işeme için yeterli genişliğe sahip olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.
Şiddetli olguların %50 sinde ikinci ya da daha fazla sayıda cerrahi operasyon gerekebilir. Penis ucuna yakın açılım durumunda ek sorun genellikle izlenmez. Ağır hipospadiaslarda eşlik edebilecek böbrek, idrar boşaltım kanalı ve idrar torbasına ait ek sorunlar olabileceği için ek tetkik ve görüntülemeye ihtiyaç olabilmektedir. Hipospadiasın tipine göre ameliyat yöntemleri yapılmaktadır.
İdrar kanalının penis alt yüzünde açıldığı yerleşim ameliyat tipi ve başarısı için önemlidir. Ameliyat genel anestezi altında uygulanır. Ameliyat sırasında yeni idrar kanalı oluşturulur, peniste kozmetik olarak düzeltiltici müdahale (gerekli ise) yapılır ve aynı seansta sünnet işlemi uygulanır. Yeni oluşturulan idrar kanalının içine doku iyileşmesi süresince idrarı boşaltmak için bir kateter (sonda) yerleştirilir, hasta bu kateterle ameliyattan birkaç saat sonra veya ertesi gün taburcu edilebilir. İlk pansuman sonda çekildiğinde açılır. Hafif olan olgularda bazen sondaya bile ihtiyaç duyulmayabilir. Ameliyattan ortalama 7-10 gün sonra bu kateter çekilmektedir. Kateter çekme işlemi için anestezi gerekmemektedir. Ameliyat sonrası pansuman yapılmasına gerek yoktur.
Hipospadias cerrahisi özellikli bir cerrahi olup deneyimsiz ve bu konularda yeterli eğitim almamış kişilerce yapılması düzeltilmesi zor komplikasyonlara (peniste eğrilik, kısa penis, eğri penis, yara izli penis, yeni oluşturulan idrar kanalında darlık, idrar kaçağı, kötü kozmetik görünüm, defalarca ameliyat ve psikolojik sorunlar gibi) yol açabilmektedir. Günümüzde azalsa da hala sık yapılan bir yanlış, hipospadiası çocukların bilinçsizce sünnet edilmesidir. Bu tedaviyi zorlaştırır. Çünkü tedavide çoğu zaman sünnet derisi kullanılmaktadır.
*** Eğer çocuğunuzun penisinde bir şekil bozukluğu görürseniz bir uzmana başvurunuz. Yalnızca sünnet derisi eksik gibi dursa da bir uzman görüşü almadan çocuğun sünneti yapılmamalıdır.
[vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(21%, #E3E3E3), color-stop(24%, #E3E3E3));background: -moz-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -webkit-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -o-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -ms-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);”][vc_column][vc_custom_heading text=”Randevu & Bilgi”]
Net ve anlaşılır bi dil ile anlatmışsınız.
Emeğinize sağlık.