Böbreklerin yapısı ve fonksiyonu nedir?
Böbrekler, insan vücudunda 2 adet büyük bir fasülyeye benzeyen belimizin her iki yanında bulunan ve kanı süzerek idrar üreten organlarımızdır. Bu süzme işlemi ortalama bir insanda günlük 180 litre civarındadır. Bu miktardaki kan her gün böbreklerimizden geçerek vücut için zararlı olan maddelerin idrar yoluyla vücuttan atılması sağlar. Dolayısıyla herbir böbrekte, böbreğe kan getiren bir atardamar, kanı tekrar ana damarlara ve vücuda dönmesini sağlayan bir toplar damar ve süzülen idrarın idrar torbasına taşınması için bir idrar kanalı bulunur.
Antenatal Hidronefroz nedir?
Antenatal hidronefroz, çocuk anne rahminde iken çoğu kez kadın doğum uzmanları tarafından ultrason ile tanı konulan, böbrek(ler), idrar kanal(ları) yani üreter ya da idrar torbası(mesane) ve dış idrar kanalındaki genişlemedir. Böbreklerde oluşan idrar böbrekten atılamadığı için böbrekte şişme ve genişleme meydana gelmektedir. Etkilenme tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Her iki böbrek sisteminde birden etkilenme söz konusu olduğunda çocuğun anne rahminde içinde yüzdüğü sıvı azalabilir ve anne rahmindeki çocuk sistemik olarak etkilenebilir (akciğer ve böbrek gelişimi etkilenir ve bu durum ölü doğumlara kadar ilerleyebilir). İki taraflı böbreklerde genişleme var ise anne doğuma kadar yakın takip edilmeli ve doğum sonrası en kısa sürede müdahale etmek gerekebilir. Özellikle şiddetli böbrek büyümesi olanlar ya da çift taraflı büyümesi olanlar koruyucu antibiyotik tedavisine doğumdan sonra hemen alınabilirler.
Antenatal Hidronefroz olduğunu nasıl anlarız?
Antenatal hidronefroz son derece önemli bir konu olup gebelik sırasında sorun yaratmamakta, doğumda çocuk normal görünmekte ve doğum sonrası da erken dönemde bulgu vermeyeceği için kolaylıkla gözden kaçabilmektedir. Bu hastalarda belirtiler oluştuğunda (kusma, huzursuzluk, beslenememe, yan ağrısı, karında kitle, ateş, işeme esnasında yanma, idrarda bulanıklık gibi) çoğu kez böbreklerde geri dönüşümsüz bir hasar oluşmuştur.
Antenatal Hidronefrozun çeşitleri nelerdir?
Hidronefrozun şiddeti ultrason değerlendirmesi ile 1’den 4’e olacak 4 derecede sınıflandırılmıştır. Hastalar bu sınıflamaya dahil edilerek takibi edilir. Takiplerde şiddetin artması altta yatan hastalığın kötüleşmesi anlamına gelebilir. Böyle hastalara vakit geçirilmeden müdahale edilmelidir.
Antenatal Hidronefroz neden oluşur?
Antenatal hidronefrozun en sık nedeni böbrek havuzcuğu ile idrar yolunun bileşkesindeki darlıktır (Üreteropelvik bileşke darlığı).
Bunun dışında sırasıyla mesaneden böbreğe idrarın geri kaçması (Vezikoüreteral reflü),
Böbrekten çıkan kanalların çift olması durumları (Duplike sistem),
İdrar kanalının mesane içinde baloncuk oluşturması (Üreterosel),
İdrar kanalının ileri derecede genişlemesi (Megaüreter),
İdrar yolunda işemeyi engelleyeci perde olması (Posterior üretral valv),
İdrar kanalının mesaneye giriminde darlık olması (Üreterovezikal bileşke darlığı) antenatal hidronefroza neden olabilecek diğer hastalıklardır.
Antenatal Hidronefrozda tedavi nasıl yapılır?
Antenatal hidronefroza sebep olan durum yukarıdakilerin hangisi ise ona göre bir tedavi belirlenir. Örneğin böbrek çıkım darlığı varsa, ameliyatla bu dar kısım çıkarılır, eğer reflü varsa reflü önleyici kapalı enjeksiyon ameliyatı veya açık ameliyat yapılır.[vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(21%, #E3E3E3), color-stop(24%, #E3E3E3));background: -moz-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -webkit-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -o-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: -ms-linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);background: linear-gradient(top,#E3E3E3 21%,#E3E3E3 24%);”][vc_column][vc_custom_heading text=”Randevu & Bilgi”]