Peyronie Hastalığının Tedavisinde ESWT
Penisin alt kısmında idrar yaptığımız bir kanal bulunur (üretra), Bunun hemen üstünde ise iki adet boru şeklinde silindirik yapılar bulunur. Sertleşme sırasında üstteki bu damarağından oluşan silindirik yapıya kan dolar ve ereksiyon gerçekleşir. Her üç boruyu da çevreleyen bir zar vardır. Bazen bu zarda gözle görülmeyen ve hasta tarafından hissedilmeyen mikrotravmalara bağlı çok küçük yırtılmalar olur. Bu yırtıklar kendi kendine iyileşirken bazı hastalarda bu bölgelerde kireçlenmeler oluşur. Hasta bunu eliyle hissedebilir. Penis içerisinde sert, bazen taş gibi, düzensiz sertlikler hisseder. Bu hastalığa Peyroni Hastalığı denir. Peyroni hastalığı, hastada sertleşme sorunu, ereksiyonda ağrı ve hatta ciddi penis eğriliklerine sebep olur. Peyroni hastaları için eskiden 1.5 yıl bekleyip daha sonra ameliyat planı yapılırdı. Ancak günümüzde ESWT nin tedaviye girmesiyle, bu kireçlenen bölge (Peyroni Plağı) erken dönemde eritilerek, hem hastalığın ilerlemesi engellenmekte, hem de bu plaklara bağlı ereksiyon problemleri ve eğrilikler önlenebilmektedir.
Penis eğriliklerini 2 ye ayırabiliriz. Birincisi doğuştan var olan eğrilikler (Konjenital Penil Kurvatur), ikincisi ise sonradan oluşan eğriliklerdir. Birincisinin sebebi net olarak bilinmemektedir ve tedavisi mümkün değildir. Ameliyatla düzeltilmesi gerekir, ancak her seviyedeki eğrilik için ameliyat gerekmez. Ameliyat özellikle 30-40 dereceden fazla olan veya ereksiyon sırasında ağrı olan hastalara yapılır. Ameliyatın önemli kriterlerden birisi de eğriliğin cinsel ilişkiye izin verip vermediğidir. Şayet hasta eğriliğe rağmen ilişkide zorlanmıyorsa ameliyata gerek yoktur. Ancak çoğu zaman hastalar kozmetik nedenlerle de eğriliği düzeltmek istemektedirler.
İkincisi ise genellikle mikrotravmalara bağlı olarak gelişen plaklardır (Peyroni Plağı).
Sonradan oluşan eğriliklerin birçok sebebi olabilir, bunlar; penis travması, kronik zorlayıcı hareketler, sertleşme tedavisi için kullanılan penise enjeksiyon tedavileri, vakum cihazı kullanımı, bağ dokusu hastalıklarının varlığı. Bu sebeplerin tümü penisin iç zarlarında kireçlenmeye benzer bir yapı oluşturur ve bu elle hissedilebilen bir plak şeklindedir (Peyroni Plağı). Genellikle 40-60 yaş arasında görülür. Bazen sertleşme sırasında ağrı da görülür. Hastalığın tanısı muayene ile koyulabilir. Plağın boyutlarını ve penis damarlarında problem olup olmadığını ve eğrilik derecesini göstermede penise yapılacak renkli ultrason yardımcı olur.
Hastalığın başlangıcından itibaren ilerlediği ve daha sonra durakladığı bir süre vardır. Bu süre genellikle 18 aya ulaşır. Dolayısıyla gerekli hastalarda ameliyat planlamadan önce bu sürenin dolması beklenir. Zira erken yapılacak ameliyat daha sonra ortaya çıkacak eğriliklere engel olamayacağı için başarısızlıkla sonuçlanabilir. Hastalığın ilk başladığı dönemde ilaç tedavisi yaklaşık %50-60 hastada eğriliğin artmasını engellemektedir. Ayrıca ilk dönemde başlanan ilaç tedavisi ereksiyon sırasındaki ağrıyı % 90 oranında azaltmaktadır. İlaç tedavisi hastalığın ilk 6 aylık döneminde kullanılır ve çoğu zaman birkaç ilacın kombinasyonunu içerir.